Полицията в Бургас даде старт на нова превантивна кампания след зачестилите случаи на телефонни измами. Акцията се осъществява със съдействието на Община-Бургас, а в нея се включват, както районни инспектори, така и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. МВР-служителите започват поредица от срещи в пенсионерски клубове и сдружения. Пред възрастните хора ще се разясняват класическите схеми за осъществяване на телефонни измами. Най-популярните сред тях са: катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари, болен от свински, птичи грип, ебола близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина, настъпила трудова злополука, инцидент с гръмнал бойлер или друг електроуред, възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина, за да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари; пътен инцидент, при който на близък роднина са засегнати крайниците, като за оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности; за отпускане на допълнителни пари към пенсията, помощ за закупуване на лекарства, енергийна помощ, друг тип социално подпомагане, е необходимо крупна сума пари или ценности да се предоставят на мним служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”; освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети; осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

Полицейските служители наблягат изключително и на добилия популярност в последно време механизъм – „съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи на измамниците, които впоследствие да бъдат върнати с прокурорско постановление”.

Полицаите предупреждават служителите в отделните банкови клонове за особена бдителност по отношение на възрастни хора, внезапно изтеглящи всичките си спестявания, както и важността на навременното оповестяване за подобни случаи. На територията на цялата Бургаска област се разпространяват превантивни листовки с най-честите случаи на телефонни измами, но ОДМВР-Бургас разчита и на хората в зряла възраст да проведат разговори, както с възрастните си роднини, така и с подрастващите, с цел да ги предпазят от осъществяване на телефони измами.