Граждански протест срещу задържането на Петър Низамов- Перата, лидер на доброволчески отряд за лов на бежанци, се организира в социалната мрежа Фейсбук. Демонстрацията ще се проведе днес. Мястото е Съдебната палата в Бургас.

Перата беше арестуван от полицията в началото на тази седмица, след като сам разпространи в социалните мрежи скандален видеоклип, в който заедно с т.нар. „граждански патрул” арестува нелегално влезли в страната ни бежанци. Отрядът повалил мигрантите на земята, а после вързал ръцете зад гърба им със свински опашки.

Срещу Низамов вече е повдигнато обвинение за противозаконно лишаване от свобода. За този тип престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” до 6 години.

„Да се съберем да подкрепим нашия родолюбец Петър Низамов. Свобода за българските момчета, които бранят границите ни!!!!”, призовават организаторите на протеста.

Демонстрацията ще протече под наслов: „Патриотите на свобода. Спрете незаконното преследване на български граждани, изпълняващи дълга и клетва пред народа и отечеството”. Протест, според предварителната заявка, ще има и в София- пред Българския хелзински комитет.