Нова версия за нелегалния превоз на мигранти пуснали в действие родните каналджии. Пред властите обяснявали, че са в района на Малко Търново, за да търсят … лековите вода. Впечатление прави фактът, че колите им са с хасковска и пловдивска регистрация.

По 200-300 нелегални мигранти залавят на ден служителите на реда на българо-турската граница. Бежанците в основната си част са иракски кюрди и афганистанци. Плащат по 2 500 евро на каналджии, за да бъдат преведени от Турция в Западна Европа, като мнозина признават, че са налагало да работят по година в южната ни съседна държава, за да платят на трафикантите на хора. Българските каналджии прибирали по стотина евро на човек за транспортирането им през страната ни.

В момента, след подписването на споразумението с Турция, българските власти предават директно на колегите си от Турция задържаните мигранти. Само до преди два месеца, разказват наши граничари, турските власти товарели в камиони предадените им бежанци, а после отново ги сваляли само на около километър разстояние и чужденците обратно влизали у нас.

Към момента бежанският поток в региона е овладян. Основният натиск е към Звездец и Ново Паничарево. Според прогнозите, засилване на бежанския поток у нас ще има през април.