170 килограма кокаин на стойност 6.8 милиона долара са открити в хладилен контейнер с банани на бургаското пристанище, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

По цени на свободния пазар, един килограм от открития в Бургас кокаин е около 40 000 долара. Подобно количество е безпрецедентно за Бургас.По цени на свободния пазар 1 кг от кокаина е около 40 000 долара или близо 6,8 млн. долара“, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Големият въпрос, по думите му, е за къде са били предназначена пратката- за вътрешността на страната ни или външни пазари.

Наркотикът е открит при проверка на на 25 март, уточниха от магистратурата. Той е доставен с контейнеровоз, пътуващ от Еквадор с крайна точка пристанищен комплекс - Бургас. Селектиран е от митническите власти по метода на анализ на риска, поясниха от Агенция "Митници".

Вносител е българско търговско дружество. Все още няма арестуани, извършват се издирвателни действия. Контейнерите са задържани в Бургас, а корабът освободен да продължи по направление.

Припомняме, че през август 2019 г. отново в контейнер с банани от Еквадор на пристанището в Бургас бяха открити други 65 килограмна кокаин. Поръчителят и крайният доставчик на стоката така и не бяха установени.