Жена на 48 години съобщи в полицейското управление в Шумен, че е изнудвана месеци наред, след като през юни миналата година се свързала с интернет сайт за астрология, който предлагал и гадания с карти. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

След комуникация с хора в сайта, поискала да ѝ гадаят с карти. Цената, която обявили от сайта за услугата, била 4000 лева. Тя казала, че не разполага с парите. „Гадателите“ ѝ предложили да намалят цената на 800 лева, ако си направи видео без дрехи и да им го прати. Жената се съгласила. Веднага след като им изпратила видеоклипа започнали да я изнудват. Поискали сумата от 10 000 лева, за да не публикуват видеото в интернет пространството. До началото на февруари жената превела на вноски 2000 лева, но заканите продължавали.

За извършено престъпление по чл. 213 А от Наказателния кодекс е образувано досъдебно производство.

От Областната дирекция на МВР напомнят на хората да не бъдат доверчиви при комуникацията си с непознати в интернет, да не предоставят лични данни, свои снимки и да не вярват на „изгодни“ предложения. През годините измамниците стават все по-ловки и хитри. Ориентират се бързо в динамичната среда и предвид търсенето на определени услуги изготвят хитри схеми за сценарии за измами. Последните измами са чрез различни приложения в социалните мрежи, предупреждават от полицията в Шумен.

Оттам предупредиха и на 31 януари, че продължават опитите за измами по различни канали в интернет.