Трима души от разградското село Ясеновец са задържани за измами и пране на пари.
Специализираната полицейска операция е проведена днес на територията на община Разград с участието на служители от Главна дирекция „Национална полиция“, сектор „Измами“, Областната дирекция на МВР в Разград, следователи при Окръжен следствен отдел под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, съобщиха на съвместен брифинг окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров, директорът на Областната дирекция на МВР в Разград старши комисар Мирослав Иванов и главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция".
Към действие се пристъпило, след като на територията на Турция са арестувани осем души, сред които седем български граждани от Разградско. В хода на операцията е установено, че заподозрените набирали т.нар. финансови мулета, транспортирали ги в Турция, където им правели адресна регистрация и им издавали банкови сметки в турски банки.
След това предоставяли номерата на сметките на ало-измамници, за да се превеждат по тях парите, давани от жертвите. Преведените парични суми са теглени в България и Турция от разследваните лица, за което си вземали комисионна.
По думите на окръжния прокурор избираните за “финансови мулета” са били обикновено малоимотни, безимотни или социално слаби.
Старши комисар Мирослав Иванов заяви, че в хода на образувани две досъдебни производства са извършени процесуално-следствени действия на седем адреса. Задържани са две жени на 36 и 38 години и един мъж на 21 години, и тримата от Ясеновец.
Иззети са голямо количество мобилни телефони, български и турски СИМ-карти, пластики, банкови карти, банкнотоброячи, луксозен автомобил, документи за парични преводи, притежавано недвижимо имущество, над 30 хиляди лева в различни валути и др. вещи, относими към разследваната престъпна дейност.
Главен инспектор Падинкова посочи, че са установени и случаи, при които потърпевшите са били изнудвани с компрометиращи записи. Тя добави, че задържаните днес три лица са в роднинска връзка с арестуваните в Турция.
Предстои да бъдат повдигнати обвинения на задържаните.