14-годишната Ваня Гьорчевска, която беше намерена мъртва в околностите на Скопие, е отвлечена на излизане от входа на блока си. Това станало ясно по време на пресконференция на министерството на вътрешните работи на Северна Македония. Според прокурора Горан Бубовски бащата на Ваня искал да вземе парите от апартамент, който майка й продала наскоро. За тази цел той наел петима души, които да отвлекат дъщеря им и да изнудват майката за парите, пише "Вечер".

Бащата на отвлеченото и убито 14-годишно момиче споделил на петимата заподозрени информация кога и как Ваня ще напусне дома си, за да може да я отвлекат, съобщил министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Отвличането на 74-годишния Панче Жежовски няма връзка със случая, но поради неразчистени сметки с един от заподозрените неговият автомобил е бил използван при похищението. Той е имал дълг към Люпчо Палевски – Палчо в размер на 500 евро. Затова бил отвлечен и му била взета колата. Тя е била намерена опожарена по-късно.

Според установените доказателства именно Палчо е и организаторът на отвличането на Ваня и човекът, който я е застрелял. Той е е избягал първо към Белград, а след това в България и в момента се издирва.

„Основният организатор и изпълнител, който убил с пистолет тийнейджърката на 27 ноември, според установените до момента доказателства, някъде около 10 часа, уплашен от уликите, които полицията може да намери при започналото вече разследване след първия сигнал за извършеното престъпление. Мога да обещая, че аз и институцията ще направим всичко, за да изправим този човек или този изверг под отговорност веднага щом стъпи на наша земя", казал Спасовски.