Пет тона метални отпадъци и 300 кг мед, в по-голямата си част добит чрез срязване на кабели за разпространение на интернет, телофиния и телевизия, бяха открити при спецакция на полицията в бургаския квартал "Победа". МВР атакува пуктове за изкупуване на цветни и черни метали, за които има данни, че извършват нерегламентирана търговска дейност.

По данни на „търговците” изкупната цена на черните метали била 0.30 лв. за килограм / за справка в лицензиран пункт, работещ с регламентирано работно време и водещ отчетност на лица, предаващи черни и цветни метали, изкупната цена на черни метали е между 0.40 – 0.45 лв./. Т.е. нелицензираните пунктове в св. „Победа” практически са работели през цялото денонощие, като лица, предаващи метали са оставали в анонимност и са получавали пари на ръка, без да се води никаква отчетност. Събраните в нелегитимните пунктове метали впоследствие са предавани в легални пунктове, разположени на територията на Бургас и Ямбол.

По образуваните досъдебни производства са задържани общо осем лица на възраст от 20 до 50 години, всички криминално проявени. Към момента продължават процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност / разпити, изземване на веществени доказателства, огледи в пунктовете и др./. Събирането на материалите по досъдебните производства се осъществява под прякото ръководство и надзор на Бургаска районна прокуратура.