Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, транспортирала нелегални мигранти през България. Антимафиотите наблюдавали участниците в групата продължително време, с оглед събиране на достатъчно данни за извършваната престъпна дейност, съобщават от МВР.

В хода на досъдебното производство били извършени оперативни действия при съвместна координация със СГП - разпити на свидетели, огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания, различни справки и др.

По време на спецоперацията, реализирана на 7-ми ноември, служителите от ГДБОП, заедно с агенти от ДАНС и под ръководството на Софийската градска прокуратура, са задържали трима чужди и двама български граждани. Акцията е извършена в координация с Европол.

Според събраните данни престъпната група поемала нелегалните мигранти в района на град Елхово и ги извеждала до определени точки в районите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им транспорт и квартири за настаняване до и в град София, а в последния етап от реализирания трафик, извеждала нелегалните чужденци до граничната зона с Р Сърбия. Според информацията престъпната група е била ангажирана с нелегалното превеждане основно на сирийски граждани, транспортирани в групи от 5 до 10 човека. За осигуряване на безпроблемното пътуване трафикантите използвали „отцепващи“ автомобили.

В рамките на предприетите действия са иззети документи, включително договори за извършвани парични преводи, мобилни телефони, използвани от членовете на групата за комуникация и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със записки, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана. Събраната информация показва, че за транспортирането си от Турция до София всеки мигрант е заплащал около 3000 евро, за настаняване в София – 50 евро, а за преминаване през българо-сръбската граница в района на Драгоман - 1500 евро.

Петимата задържани са криминално проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с нелегална миграция. Спрямо всеки от обвиняемите наблюдаващият прокурор е постановил процесуална принуда задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съд.