Полицията в Източен Пакистан е разбила мрежа за незаконно отстраняване на органи, като е арестувала осем души за хирургическо премахване на бъбреци от стотици пациенти за богати хора, нуждаещи се от трансплантация, съобщават местните власти, цитирани от CNN.

Предполагаемият лидер на бандата, идентифициран като "д-р Фавад", е обвинен в извършването на 328 операции на хора за отстраняване на бъбреците им и продажбата им на клиенти за до 10 милиона пакистански рупии (34 000 долара) всяка, заяви Мохсин Накви, главен министър на пакистанската провинция Пенджаб.

Твърди се, че Фавад е бил подпомаган при операциите от неназован автомеханик, който е извършвал анестезията, каза Накви.

Главният министър заяви, че бандата е привличала пациенти от болници и е извършвала операциите на частно в района на Таксила, град Лахор и в администрирания от Пакистан Кашмир, пише Вести.бг.

"Те са успели да направят това в Кашмир, защото там няма закон за трансплантацията на бъбреци, така че им е било по-лесно да извършват операциите там", каза Накви.

По думите на главния министър досега са потвърдени три смъртни случая, но властите все още потвърждават данните.