Най-голямото от петнадесет години насам количество фалшиви стоки в Слънчев бряг и Свети Влас беше иззето при специализирана операция на антимафиоти и прокуратурата. Полицейските сили атакували 15 обекта по морето, а от тях са иззели над 10 000 артикули (дрехи, обувки, чанти и др.). Те са собственост на търговски дружество от вътрешността на страната, каза председателят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

„Образувани са общо 7 досъдебни производства, като 6 от тях са в Районна прокуратура – Бургас и едно в Горна Оряховица“, поясни директорът на дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Никола Симов. По думите му повечето случаи се установява, че тези стоки влизат у нас от Турция или Китай. За акцията той посочи, че са обектите са избирани на случаен принцип, но в много от тях се оказва, че намират скрити складови помещения, където стоките са съхранявани.

„Образувани са няколко преписки, по които ще текат допълнителни проверки за допуснати престъпления от този характер. Допълнително ще се назначават авторови експертизи за стоките. Предстои да бъдат установени лицата, които внасят стоките. За това престъпление законът е предвидил наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева“, заяви прокурор Мария Маркова.

Обвинител номер 1 на Бургас Георги Чинев съобщи, че законът дава възможност и за имуществени санкции до 1 млн. лева на юридически лица облажили се от продажба на фалшиви стоки. Не на последно място той предупреди, че в някои случаи такива артикули дори може да са опасни за човешкото здраве.

„Тези съвместни акции ще продължат и ще са все по-чести. Така, че нека всеки, който продава такива стоки да не се чувства спокоен“, заяви той.