"Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е излитал от България", каза директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

„Задържаните по случая трима души са турски граждани. Работим прекрасно с турските ни колеги. От информацията от тяхна страна и предоставените координатите на влизане и излизане на това летателно средство в и от Турция показват, че двете точки са на гръцко-турската граница. Няма данни хеликоптерът да е нарушил българо-турската граница. Официални данни, че летателното средство да е излитало или кацало в България, няма”, категоричен е той.

"Вдигна се повече шум от необходимото. Подхождам с изключителен респект и уважение към дейността „Гранична полиция” – особено в момент, когато тя е във фокуса на общественото внимание не само в България, а и в ЕС. Основна задача е опазването на границата, която не е само българска, но и европейска. Може би в момента е най-тежката на фона на предстоящото ни приемане в Шенген. Тъй като се вдигна шум в началото, изразих мнение, че никоя позиция не е на всяка цена. И това не би следвало това да е причина и пречка за работата на тази структура и важността на поставените задачи. Имах подкрепата на ръководството на МВР, на полицейския състав, за което съм благодарен", допълни Златанов.

Той коментира и проверките, извършени във връзка с боя на протестиращи под колоните на МС през 2020 година.

„Основната грешка, която се шири в общественото пространство, е редно да се обясни най-накрая. Това, което се случва под колоните на МС – не е от 2 септември. То е от първия ден на протестите – 10 юли. За всеки ден от протестите се прави различен план и се назначава отделен отговорник. Протестите продължиха доста дни. В първия ден на демонстрациите нищо не е предвещавало, че ще се случи подобно нещо. Съвсем други служители, на по-ниски нива, ръководят протеста. След разпространението на тези клипове в социалните медии, че под колоните се случва нещо нередно – бях извикан от ръководството и ми беше поставена задача да ръководя в следващите дни до края на юли лично на терен”, посочи той.