При спецоперация неутрализираха организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Действията са осъществени от служители на сектор „Трафик на хора“ и отдел „Разследване“ в ГДБОП, заедно с колегите им от Плевен, служители на ГДЖСОБТ и на РУ – Етрополе. Извършени са обиски на шест лица, претърсвания на четири жилища и шест автомобила.

Иззети са голям брой документи за парични преводи и за автомобили, мобилни телефони, златни накити, преносим компютър и флаш памет, съобщават от МВР.

В рамките на извършеното разследване е установен механизмът, по който е действала организираната престъпна група - доминиращият в момента метод „Ловърбой“ - В тези случаи обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи подаръци, кара я да се чувства специална, за да се формира доверие и подчинение.

При визираното ОПГ е характерно, че участниците в престъпната схема използват физическо насилие, заплахи и психически тормоз, както по отношение на жертвите на трафик, така и по отношение на техни близки и/или свидетели на престъпната дейност, след опити да се откъснат от трафиканта, или при неподчинение и слаби приходи.

Набирането на жертвите се осъществява чрез лични познанства и запознанства в социалните мрежи.

Те основно са лица от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък социален статус и проблемни семейства. Според данните до момента експлоатацията е извършена на територията на ФР Германия, където в сайтове за запознанства са публикувани снимки и клипове на жертвите и цени за предлаганите сексуалните услуги.

Специализираната операция е втора в рамките на текущата година и досъдебното производство, която касае лица - част от реорганизирана по-мащабна организирана престъпна група, спрямо които са проведени действия от ГДБОП - МВР през месец април 2023 г.

Задържани са 6 лица. В хода на работа по делото са събрани достатъчно данни и са обвинени 12 души, двама са обявени за общодържавно издирване и предстои изготвяне на европейска заповед за арест. Пет лица се намират в арест, с наложена от съда мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Продължава активната работа по установяване на мрежата от жертви на организираната престъпна група и при необходимост да им бъде предоставена специализирана помощ. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.