Митническите служители на Летище Бургас иззеха 2569 кутии (51 380 къса) цигари от багажа на петима пътници при опит за контрабанден износ. Петимата пасажери (две жени и трима мъже), всички от България, пътували през периода 31 март - 3 април 2023 г. с полети за Лондон, Великобритания.

Преминали през „зелен коридор“ - нищо за деклариране, но при проверката с участието на Гранична полиция, в ръчния им багаж да открити съответно 700, 520, 500, 450 и 399 кутии цигари от различни търговски марки. Тютюневите изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни в търговски количества и в нарушение на митническото законодателство. Срещу петимата български граждани са съставени актове за установените административни нарушения.

Само през първите три месеца на годината инспекторите на МП Летище Бургас са иззели 244 740 къса (12 237 кутии) цигари от багаж на пътници. Всички нарушители са български граждани и са пътували за Великобритания, а пренасяните от тях цигари са били в търговски количества.

През миналата година е спрян контрабанден износ на 595 120 къса (29 756 кутии) цигари.

Митницата напомня на пасажерите, пътуващи с въздушен транспорт, че могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български акцизен бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни.