Пожар с температура над 1300° по Целзий е обгорил до неузнавамост 38-те жертви на челния удар между два влака в Гърция в сряда посреднощ, съобщи Би Би Си. Над 100 души са ранени при най-тежкия подобен инцидент в страната, сред тях има и двама българи.

Трагедията се е случила в близост до гръцкия град Лариса, където пътнически влак с около 350 пътуващи по направление Атина - Солун се удря в идващ насреща товарен влак от Солун за Лариса. Шестима от ранените са в интензивно отделение.

“Заради силния огън идентифицирането на хората се оказва изключително трудна задача”, коментира говорител на гръцката пожарна.

Двамата български граждани (мъж и жена), които са пострадали, са настанени в болница в Солун, а наши дипломати са в контакт с гръцките служби, за да се окаже съдействие на сънародниците ни, съобщиха от външното ни министерство.

Голяма част от загиналите са студенти и деца,

тъй като пътническият влак е превозвал много учащи, връщащи се от ваканция, посочват гръцки медии.

Заради трагедията началникът на гарата в Лариса пък бе арестуван и обвинен в непредумишлено убийство по непредпазливост и тежка телесна повреда.

59-годишният мъж, който отговаря за сигнализацията, отрече да е извършил каквото и да е нарушение. Според него

причина за инцидента е техническа повреда

По-късно обаче началникът на гарата в Лариса е признал фаталната си грешка, причинила катастрофата. Приел своята фатална грешка по време на предварително изслушване и я е отдал на „лош момент“.

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис обяви, че подава оставката си заради изявление. Той обяви, че това е негов дълг и “най-малкото, което може да направи, за да почете паметта на жертвите”. Така той поемал отговорността за “дългогодишните провали” на държавата.

“Сблъсъкът е бил изключително силен, това е ужасна нощ, трудно е да се опише”, заяви областният управител на Тесалия Константинос Агорастос, като добави, че първите два вагона на пътническия влак са напълно смачкани.