На ГКПП „Дунав мост“ - Русе, бил спрян за проверка автобус, управляван от турски гражданин. Превозното средство пътува по маршрут Турция – Украйна.

В хода на проверката митническите служители открили допълнително изградена кутия - тайник между задните оси и пътеката в пътническия салон, която съдържа обвити в черен найлон и кафяво тиксо пакети с украински банкноти.

Общото количество на откритата валута е 20 000 000 украински гривни, поставени в 10 пакета с по 2 000 000 украински гривни. Левовата равностойност на разкритата валута е 984 604 лв., съобщават от Агенция "Митници".

В писмените си обяснения водачът на превозното средство заявил, че пакетите са му дадени от непознато лице, за да ги пренесе до Украйна, като той сам ги е поставил в автобуса.

По случая е образувано досъдебно производство.

Ден по-рано, на 28.01.2023 г., при извършена друга проверка, в района на Дунав мост – Видин митническите инспектори открили в аптечката в кабината на камион с турска регистрация, пътуващ от Западна Европа към Турция, 200 000 недекларирани датски крони. Левовата равностойност на валутата е 52 590 лева. Съставен е акт по Валутния закон.