Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно срещу него по безспорен начин с гладкоцевно оръжие през загражденията от турска страна. Това заяви началникът на отдел „Криминалистика“ в Национална следствена служба Даниел Цонков на извънреден брифинг след проведения следствен експеримент за убийството на българския служител на 7 ноември в граничната зона в землището на село Голям Дервент, на границата между България и Турция.

"Граничният полицай е бил непосредствено до направения отвор в телената ограда, като след този изстрел, са произведени още няколко по автомобила на Гранична полиция и стрелците са се изтеглили навътре, към територията на Турция. Разстоянието между стрелците и жертвата е било изключително близко", посочи Цонков.

"Изстрелите, които са произведени, са били няколко. Тъй като проектилите на боеприпаса от гладкоцевното оръжие са преминали през телената ограда, пораженията върху пострадалия граничен полицай са не от цели проектили, а от фрагменти. Тъй като когато те са преминали през заграждението са се раздробили на по-малки осколки, което пречи да се потвърди броят на произведените изстрели", обясни още експертът и допълни, че от страна на граничния полицай няма произведени изстрели.

Сачмите, поразили Бъчваров, са били раздробени след контакта с оградата. Затова не може да се потвърди точният брой на изстрелите, тъй като само осколки са поразили граничаря. Експериментът е проведен само от българската страна, затова не може да се каже точно от какво разстояние е било стреляно. Няма данни двамата нападатели да са влизали в страната.

”По-скоро е директен изстрел”, посочи Цонков и добави, че предполага, че нападателите са видели граничаря.

Самите те твърдят пред съда в Турция, че са стреляли само по светлина, а не по човек.