Шефовете на 7 столични районни управления бяха сменени заради неупражнен контрол над служители, покровителствали Георги Семерджиев. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Рокади се правят във второ, трето, четвърто, пето, шесто, седмо и осмо районно управление в София. Ще има и смени в две областни дирекции - Пловдив, по молба на началника, и Кюстендил.

Това не е чистка обяви, главният секретар на МВР Петър Тодоров. Екипът, който се назначава, е по желание на шефа на СДВР Калоян Милтенов. Той посочи тези хора, добави главният секретар.

Дисциплинарните проверки на над 40 служители, покровителствали Семерджиев текат, това не са дисциплинарни наказания, каза министърът по повод на рокадите.

Причината за смяната на шефа на областната дирекция в Кюстендил е, че е излъгал министъра, и е имал среща с представители на ГЕРБ в предизборната обстановка.

По отношение, че не се е работило по разработки на преписки срещу политици, той каза, че става въпрос за преписки по отношение на най-различни политици. Скоро щяло да се разбере кои са те.

По отношение на кръвните проби за наркотици щяло да се даде възможност да се правят във всяка областна болница. Големият проблем е срокът на това изследване и направихме така той да бъде намален, каза министърът.

Има много проверки по случая "Семерджиев". По докладите в момента се работи, каза Демерджиев.