"Направихме това, което се очакваше от МВР за честни и свободни избори. Има 77 образувани досъдебни производства за купуване на гласове. Очакваме развитие по тях", това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в практики за купуването на гласове. Има три сигнала срещу БСП и един срещу "Продължаваме промянята", коментира още той.

В изборния ден кметът на Симитли Апостол Апостолов “интензивно е агитирал” и е “притеснявал” една от секциите, каза още Иван Демерджиев. Това е било секция, в която неговият син е кандидат за депутат, поясни той.

По думите на Демерджиев от МВР са предприели действия, но прокуратурата е показала, че “крехкото доверие между двете институции е в опасност”, защото са отказали да образуват разследване и призова прокуратурата да обясни своите мотиви за случая.

Той каза още, че са събрани достатъчно данни от страна на МВР, за да бъде проверен по-внимателно случая.

Кметът на Симитли не е бил задържан, защото контролът е бил поет от регионалния прокурор на Дупница, обясни още вътрешният министър.

Демерджиев заяви, че емигрантската обстановка е под контрол и ще бъде така, докато той е на министър.

"Ние сме отстранили полицаите, които имат участие, каквото не би трябвало да имат, в случая с Любенов. В края на деня ще обясним подробно", така министърът на вътрешните работи коментира случая с Димитър Любенов, който блъсна форд с французи на Околовръстното и причини смъртта на единия от тях.