Над 97 спецакции от края на август досега, отчете главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията срещу търговията с гласове и корпоративния вот вече обхваща цялата страна и ще продължи до 24.00 часа на 2 октомври.

Между 50 и 100 лева се търгува един глас, отчетоха от МВР.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че през тази кампания сигналите са по-малко от тези на предишни избори. Наблюдават се обаче нови схеми - най-вече, свързани с така наречения корпоративен вот.

"Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали.", обяви Демерджиев.

Констатирани са и райони, в които голяма част от населението са обявили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласуват с хартиена бюлетина.

"Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого срещу кого е подаден. Не очаквам нашата работа да приключи в полунощ на 2 октомври. Вероятно следващите дни ще има още акции", каза Демерджиев.