Двама каналджии от Айтоско и Руенско бяха задържани в ТИР, марка „ДАФ“ с бургаска регистрация, натоварен със 121 мигранти от Афганистан. Това потвърди Мария Маркова, изпълняващ функциите административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас. Трафикантите и бежанците са заловени на околовръстното край Камено, уточни кметът на Общината Жельо Вардунски.

Тирът е засечен от властите към 23.00 часа вечерта в неделя. При проверката в товарния автомобил полицаите открили точно 121 мъже, жени и деца, влезли нелегално в страната ни от Турция. Всички те вече са откарани в бежанския център в Любимец.

Прокуратурата вече е наложила 72-часов арест на задържаните каналджии. А утре районните магистрати ще поискат и постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за обвиняемите. Става въпрос за работодател и негов служител, съобщиха осведомени.

В момента, коментират магистрати, регионът е подложен на силен бежански натиск.

"Определено говорим за нова бежанска вълна, която много настъпателно навлиза в Малко Търново и Средец. Държавните институции трябва да вземат мерки за запазване на границата на държавата, защото не може за период от една седмица ежедневно минимум по две-три групи и да бъдат задържани от органите на полицията", подчерта прокурор Мария Маркова.