Над половин милион британски лири са открити снощи на граничния пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от Агенция „Митници“.

Те са били скрити в камион с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Ирак. Задържан е шофьорът - турски гражданин:

"На 4 юли 2022 г. около 18:25 часа, на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация на път от Германия през България за Ирак. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в хладилния агрегат на полуремаркето, както и в арматурното табло в шофьорската кабина са открити полиетиленови пликове с банкноти в купюри от 5, 10, 20 и 50 британски лири. Общото количество на откритата недекларирана валута е 531 315 британски лири с левова равностойност 1 208 890 лева", се казва в съобщението.

По случая е образувано бързо производство под надзора на Районната прокуратура в Хасково.

"Водачът – Д.К на 36 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс".