За нова измама чрез социалните мрежи сигнализират граждани. Хакери разбиват профилите им и искат различни суми от приятелите на жертвите им, като се представят за тях.

Всъщност по-големият проблем е за приятелите на хората, чиито профили са хакнати. Те получават съобщения от злосторниците с молба за финансова помощ.

Сценариите са различни, но изходът един: откраднати лични данни или различни суми пари. Като за целта най-често се изпраща сметка, която трудно може да се проследи, по която с различен мотив да бъдат превеждани сумите, съобщава Нова телевизия.

Преди дни Йовка Радоева с изненада забелязва, че част от контактите й в социалната мрежа, с които най-често общува, вече не са в списъка й с приятели. А при други: чатовете са изтрити. Това я усъмнява и търси контакт с тях по телефона, за да разбере какви са причините. Първо се обажда на най-близката й приятелка.

"Питах: „Петя какво се е случило – всичко е изтрито, какво сме си говорили…”И тя казва: „…не си ли ми искала пари, аз ти преведох 210 паунда”. Аз й казах –„…благодаря много за услугата, но не съм била аз", разказва Йовка Радоева.

Така разбира, че е станала мишена на измамници. И без да подозира от нейно име са търсени пари от приятелите й във Facebook. Без да се усъмнят – някои от тях откликвали на молбата за изпращане на различни суми, за да купи стоки на промоция, тъй като имала временен проблем със сметката си. Как точно са искани парите - Йовка разбира едва след разговор с потърпевшата си приятелка.