За първите 11 месеца на годината са извършени над 22 000 кражби. Това съобщи на брифинг Димитър Димитров от ГД ”Национална полиция”. Това е по-малко спрямо същия период на миналата година, когато броят им е бил 26 000.

Домовите кражби през 2021 г. са 919 при 1395 за 2020 г., т.е. намалението е с над 21%.

"Това намаление се отчита не само като COVID кризата и хоум офиса, защото за 2020 година, има 33 хиляди извършени кражби, а сега са 27 хиляди", посочи Димитров.

Разкриваемостта на кражбите е 37% при 34% миналата година. Той уточни, че месец декември няма увеличение на кражбите. Органите на МВР са организирали множество операции по линия на престъпления срещу собствеността. Ще има допълнителни екипи там, където се струпват много хора - молове, площади и т.н.

От полицията съветват хората, които имат намерение да пътуват за празниците, да не съхраняват пари, бижута и други ценности в празните си домове, а да ги оставят при близки. Димитров посочи, че металните каси, с които разполагат някои хора в домовете си, почти сигурно не са анкерирани и са лесна плячка за крадците.

На брифинга беше съобщено и че през декември служителите от ГДПБЗН са извършили над 1500 проверки в увеселителни заведения и религиозни храмове в страната, в които ще се честват празниците. Обърнато е внимание на създадените условия за успешна евакуация и пожарогасене. Установени са 307 нарушения в обекти, връчени са 294 противопожарни разпореждания, 12 протокола и са съставени 10 акта за административни нарушения.