Задържани са общо 144 лица за престъпления срещу политическите права на гражданите. Това каза по време на брифинг директорът на ГД „Национална полиция“ Станимир Станев.

„Ще ви предоставя информацията до момента от превеждащата се специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и противодействие на престъпността против политическите права на гражданите. От 3 ноември до момента са извършени общо 4516 проверки на места, за които имаме информация, че се извършва купуване и продаване на гласове. Проверени са 8278 лица от активния криминален контингент. Проверили сме 2125 обекта за предоставяне на кредити и заложни къщи. Проверили сме лица, които са утвърдени като местни лидери на етнически или други общности, техният брой е 722“, допълни още Станев.

„Проверени са 1417 собственици на фирми на територията на цялата страна във връзка с корпоративния вот. 67 800 превозни средства са проверени. Общо 1448 са задържаните лица, като 144 от тях са свързани с престъпления срещу политическите права на гражданите. Имаме издадени протоколи за предупреждение за нарушения на изборното законодателство са 4753. 4144 са за други основания. Образувани са 154 досъдебни производства. 122 са пряко свързани с престъпления против политическите права на гражданите и 32 за други престъпления, свързани с подготовката и провеждането на изборите. Операцията ще приключи в 24 часа на 21 ноември“, каза Станев.

Софтуерът трябва да бъде преинсталиран, картите за гласуване да бъдат синхронизирани, а машините пломбирани, след което отново ще бъдат ескортирани със жандармерия до изборните секции.