Двама души – българин и американец, са били задържани за разпространение на педофилски порно видеа и пране на пари. Арестите са извършени във Вашингтон и София.

По информация на БНТ арестуваните са Пламен Велинов и Антъни Лий Кендъл. Съдебните власти на двете държави са разследвали група, базирана в Калифорния за разпространение на педофилско порно и пране на пари.

Българинът и американецът са разпространили над 4.6 милиона видеа и снимки на сексуална злоупотреба с деца и са спечели над 9.4 милиона долара от престъпната си дейност.

Велинов е задържан вчера в София, а Кендъл във Вашингтон.

"Повечето от децата жертви са от Молдова и Украйна“, съобщи зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов и посочи, че няма данни за българчета, но има клиенти на сайта от страната ни.

Велинов бил администратор на сайта, качвал видеата и отговарял за достъпа на клиенти. Имало дори опция педофилите да изберат как да са облечени жертвите - например в полицейска униформа или чорапогащник. Родителите на децата са знаели за видеата, получавали са пари, за да им позволят да участват в клиповете.

"Изображенията са били достъпни, но само една ограничена част от тях, очевидното за по-атрактивните, е имало месечен абонамент от 80 долара. Генерираните приходи за няколко години са над 9 млн. долара", каза Сарафов.

Започнала е процедура по екстрадицията на българина в САЩ.

"Предпочитаме да го съдят там. Грозят го 50 години затвор. Той е висококвалифициран компютърен специалист", посочи Сарафов. И поясни, че разследването ще търси други българи, които са били част мрежата.