Схема за внос на скъпи коли от трети страни с драстично занижени стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС, бе разкрита след разследване на Агенция Митници, съобщиха днес от пресслужбата на ведомството. Проверката обхваща периода 1 януари 2019 г. 1 юни 2021 г. и е извършена в цялата страна.

Каналът е пресечен, след като служители от митницата в Бургас установили в рамките на последващ контрол на счетоводните документи, че наличните в отчетността на фирмата фактури за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ, не съвпадат като стойност и реквизити с представените пред митницата и приложени към декларациите за допускане за свободно обращение (внос). За да ги убедят да прикрият направените констатации, представители на проверяваното юридическо лице предложили 40 000 лева на двамата митнически служители, за което те сигнализирали незабавно.

Новите автомобили автомобили били описвани като повредени, катастрофирали, ударени от градушка , наводнени, както и „с механични проблеми“ и др., които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. Така митническата им стойност е занижавана до 10 пъти.

До момента са установени 1203 случаи на внос на автомобили от САЩ и Канада, за които има основателни съмнения, че са декларирани и приети занижени стойности. Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци се отчита спад на вноса на луксозни автомобили от тези две дестинации, като в същото време декларираната митническа стойност е повишена чувствително

Най-много случаи са установени от териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив. Само в тези териториални дирекции, подчертават от Агенция Митници, очакваната щета за бюджета е в размер на 2 500 000 лв. мито и ДДС.

По случая се води разследване от ОД на МВР – Сливен.

Констатирани са и случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения. В началото на юни са били задържани и три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“,е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Разследването продължава.