В разгара на летния сезон, когато хората масово пътуват - домовете ни остават празни, а това е добра предпоставка за крадците.

Защитата на входната ни врата безспорно е едно от най-важните неща, особено, ако често отсъстваме от вкъщи. Освен добрата ключалка, важно е и да се помисли за други входове, през които би могло да се влезе с взлом.

"Важно е за патроните, които се монтират, да бъдат с добри защити. Какво означа добри защити - да бъдат защитени против взлом, иначе казано да имат така наречената "червена линия", да бъдат противошперцови и да не бъдат общо взето най-примитивните обикновени патрони, които се манипулират много лесно", обясни пред БНТ Ерик Борисов, мениджър на ключарски центрове.
Според експерти електронните системи за сигурност не са най-добрата защита, тъй като лесно биха могли да бъдат манипулирани. Практиката показва, че хората взимат мерки, чак когато станат потърпевши.

"Като цяло се наблюдава тази тенденция, че все повече кражбите от жилищата се извършват след получаване на информация от извършителите за наличието на ценности и парични средства", допълни инспектор Марио Киричков, сектор кражби, СДВР.
Крадците обикновено предпочитат да действат между 8 и 11 часа сутринта, когато хората са на работа и по-рядко през нощта.

"Да не споделяме лична информация за нас и това какво съхраняваме вкъщи. Това се явява сериозен проблем за превенцията на такъв тип престъпления. Като цяло от значение е бравата на входната на врата. Разбира се, няма такава, която да не може да бъде преодоляна, но времето, което се изисква за преодоляването ѝ би спомогнало евентуално за разкриването или преустановяване на престъплението", каза още инспектор Марио Киричков.
Статистиката на СДВР показва, че до юни тази година регистрираните домови кражби са 340. За същия период миналата година те са били 430. Разкритите кражби през този период за 2020 година са 18, а тази година те са едва 8.