Загадка, която не можаха да решат "Съдебен спор" на Нана Гладиуш, Жоро Игнатов и "телевизионният" съдия Иван Сотиров намери отговор от страна на криминалистите в ОДМВР - Шумен, които след няколкомесечно разследване стигнаха до истината. "Делото" в телевизионното шоу беше заведено от 33-годишния шуменец Росен Емилов Ангелов, а в ролята на телевизонни ответници се оказаха комшиите им Златка Келзие и Начко Ангелов, набедени в кражба. Спорът беше за 112 хиляди лева, събрани за лечението на дете и откраднати от дома на Росен на ул. "Седма" в Шумен. Информацията предава Монитор.

Според събраните от полицията доказателства крадецът е съпругата на Росен Биляна.

На 12 октомври 2020 година в полицейското управление в Шумен бил приет сигнал от 33-годишния Росен Ангелов за кражба парична сума в размер на 90 000 лева от частен дом на ул. “ Седма“ в града. На място бил извършен оглед. В хода на образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 194 ал. 1 от НК криминалисти от полицейското управление предприели множество действия за установяване на извършителя. Не са установени данни за насилствено проникване на имота. Още в самото начало криминалистите се усъмнили, че тук е замесено вътрешно лице.

Иззети били дактилоскопни следи , които не дали резултат за разплитане на случая. След изолирането им станало ясно, че са на членове от семейството. Проведени са множество разпити, между които и на лица, посочени Росев от Шумен, за които той предполагал, че са евентуални извършители на кражбата. Действията по разследването били проведени под надзор на прокурор от Районна прокуратура - Шумен. На 27 януари в районното управление в града е получено съобщение, че от дома на 33-годишния мъж отново липсва парична сума, този път в размер на 22 300 лева. По негови данни парите били в метална каса, по която нямало интервенция. Извършен бил оглед в имота. Под ръководството на наблюдаващ прокурор са назначени са множество експертизи.

Още след първия случай Росен бил бесен, че полицията "не прави нещо" и сезирал за казуса специализираното шоу "Съдебен спор" на Жоро Игнатов и Нана Гладиуш по Нова тв. Обяснил, както и на разследващите, че парите били събирани за лечение на детето му в Турция, най-малкото от трите, за които по време на телевизионното дело при Гладиуш в Шумен се грижела майка им Биляна. "Това е ужас!" - казва с предихание водещата, когато изслушва историята водещата. "Разбрахме, че я нама сумата, когато поисках от жена ми да ми даде едни пари, тя влезе вътре да ми даде едни пари и разбрахме, че ги няма". Парите се събирали вкъщи под леглото. Нароченият от Росен Начко отрекъл да е съпричастен към случая. "Доказателството" за него било, че псува болното дете на комшиите си. Ангелови монтирали в дома на заподозрениет подслушватели и ги слушали какво си говорят. По иска телевизионния "съд" отказал да постанови "присъда", а вместо това сезирал компетентните органи и спрял "производството" по т. н. гражданско дело, тъй като се били разкрили престъпни обстоятелства, от установяването на които зависело решаването на гражданския спор. Всичик материали, сред които и 16 минутен запис от Шумен на главня редактор на "Съдебен спор" Жоро Игнатов били изпратени на прокуратурата в Шумен.

Междувременно полицията в Шумен си работела и без тв шоуто като проучвала няколко версии. За разплитане на случая помогнала регистрация в сайт за онлайн залагания на съпругата на мъжа. Криминалисти насочили вниманието си към 33-годишната шуменка Биляна Ангелова, съпруга на телевизионния ищец и майка на болното дете, от което били откраднати парите. Изискани били документи от различни банкови институции, а от тях станало ясно, че майката е залагала големи парични суми за хазарт. Установено било, че в едногодишен период е направила залози в размер на 140 065 лева. При последвали разпити, включително и пред съдия в края на месец март тя е признала, че е извършила кражбата на двете парични суми – на 90 000 лева и на 22 300 лева. Материалите по делото са предадени в компетентната прокуратура.