4 взрива в заводи, собсвеност на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, разследват ДАНС и прокуратурата.

Първият случай е от 12 ноември 2011 година до село Долни дол. Тогава е взривен склад на „Емко”. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за Министерството на отбраната на Грузия, обясни Сийка Милева.

Собственик на засегнатата продукция е Емилиян Гебрев. Вторият случай е от 2015 година, когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот, до село Иганово. Част от унищожена продукция, също е собственост на „Емко”. Третият случай също е от 2015 г., обясни още Милева. Тогава е взривен цех на ВМЗ-Сопот в Иганово. Четвъртият случай е от 2020 г. В Мъглиж е взривен склад на завод „Арсенал”. Сийка Милева подчерта, че „Арсенал” е стратегически обект за националната ни сигурност.

„При четирите произшествия се наблюдава сходство, но се различават от останалите случаи на взривове на складове през същия период. И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете”, обясни Сийка Милева. Тя допълни, че и в четирите случая има пожари преди това, което говори, че се е целяло хората да се оттеглят от мястото.

„Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, каза Милева. Взривената продукцията е била предназначена за износ към Грузия и Украйна.

В последните 10 години бяха регистрирани редица взривове във военни заводи и складове. Това съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

При четири от случаите се наблюдава сходство, сочи назначената експертиза на СОБТ. И при четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривовете. При всички тях липсват жертви и пострадали. При всички има предхождащ пожар. Предполага се, че целта на пожарите е хората да се оттеглят. Задействането на зарядаите във всички случаи е ставало дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна, заяви Милева.

Досъдебните производства са обединени и са в компетентността на Специализираната прокуратура. Може да се направи обосновано предлположение за връзка между взривовете в Република България, опитите за отравянето на трима български граждани и взривовете в чужди държави, добави тя.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивали в България около датите на взривовете и опита за покушение срещу Емилиян Гебрев. От така събраните сведения се предполага, че целта е пресичане на доставките за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за извършване на тежки престъпление от шестимата руски граждани, уточни говорителят на главния прокурор.