Митничар е участвал в трафика на хероин през пристанище във Варна. Това съобщи зам.-главният директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" Светослав Владимиров съобщи БНТ.

Разследването установява, че получателят е българска фирма, вписана в търговския регистър в Шумен, но работеща в Търговище. Освен 35-годишния собственик на фирмата, е задържан и още един мъж - митничар на 45 години.

"Установява се нелогичен интерес от страна на митнически служител от митническо бюро от Търговище. Естествено, това, въпреки че е неприятна част от целия случай, не значи, че колегите не са си свършили работата", допълни Владимиров.


Заловеният хероин е 401 килограма. По цени за нуждите на наказателното производство цената му е от 26 до 36 милиона лева, пазарните са двойно и дори тройно по-големи.

"Вероятно не е предназначено за България, за българския пазар. Така че нашата работа продължава за дестинацията, начините за транспортиране и всички останали факти за този случай", коментира апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Собственикът на фирмата и митническият служител са задържани за 72 часа. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.