След проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 12 мъже, като са образувани пет бързи производства и осем преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас.

Най-характерните случаи са свързани със задържането на: 25-годишен мъж от село Равда за това, че в дома му, разположен на ул. “Струма” са намерении и иззети две везни, осем пликчета със суха зелена тревна маса (канабис), четири грайндери ( мелачки) и 15 саморъчно свити цигари със суха зелена тревна (маса канабис).

Друг задържан е 30-годишен бургазлия за това, че при претърсване в дома му, разположен на ул. “Трайко Китанчев”, са намерени и иззети: множество прекурсори (колби, памуци, солна киселина, горелка, няколко шишенца червен фосфор, метална тава с остатъци от червено вещество, филтри, средства за дестилация, спринцовки и др.) за производство на синтетично високорисково наркотично вещество - метамфетамин. Открити са и два плика с жълтеникаво кристалобразно вещество (метамфетамин), плик с две сини хапчета (ектази) и две шишенца с жълтеникаво кристалобразно вещество (метамфетамин).

Задържани са и двама бургазлии – 30-годишен криминално проявен и 34-годишен криминално проявен и осъждан, които около 16.30 ч. на 11-ти февруари тази година са забелязани в района на бургаския гробищен парк до изоставен строеж, докато приготвяли метамфетамин. Намерени и иззети са: двулитрова колба с гъста червеникава течност, метамфетамин, както и други принадлежности и прекурсори за производство на метамфемин. При извършения личен обиск на 34-годишния бургазлия са открити две пакетчета с кафеникаво кристалообразно вещество с общо тегло около 10 гр. (метамфетамин).