Районното управление на МВР в Созопол разследва поредица от странни инциденти с ловни кучета, диви животни и птици, открити мъртви в землището на Черноморец. Птици и животни са умрели в агония, вероятно отровени от примамки сурово месо, поръсено със съмнителен бял прах. Това съобщи Невен Карасасилев, ръководител на Сдружението на ловците и риболовците „Лебед“ в Бургас.

Ловците от дружинката в Черноморец се натъкнали на следите по време на излет в деретата на местността „Ябълките“ край града. Докато ловували хищници, едно от кучета изчезнало. А щом тръгнали да го търсят, видели трупове на чакали, лисици и защитени от закона грабливи птици, вероятно ястреби, загинали видимо не след отстрел. На кадрите, заснети от ловците се вижда, как една от птиците е захванала парчето месо с нокти и така е умряла, разказва Каравасилев.

Ловното куче било намерено мъртво, а до него пък имало купчина кокали с месо, посипано с бял прах. Същата примамка имало на още няколко места.

„Става въпрос за десетки декри площ. И не е толкова страшно, че е умряло едно ловно куче, или чакали и лисици, които са вредители. Убитите грабливи птици са защитени от закона за биоразнообразието. А още по-страшното е, че в утрешния ден, когато се затопли, и поникнат билки и гъби, някой ще отиде да бере… Така се създава реална опасност за живота на хората“, заяви Каравасилев.

За случая незабавно е информирана полицията. „По случая е образувано бързо производство. Екип на Районното управление на МВР – Созопол е извършил няколко проверки на място, но след сигнала не са намерени трупове на други животни“, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР.

Членовете на дружинката допускат, че е възможно атаката да организирана от стопани, поставили неправомерно електропастири, с които са заградили територии за паша на домашните си животни. В сигнал до местната власт, ловците посочили, че върху голяма част от площите в ловното поле – край язовири, горски територии и дерета, в нарушение на чл.145 от Закона за горите, са поставени електропастири. Те, по думите им, възпрепятствали свободното движение на дивите животни и обезсмислили провеждането на ловни излети, с което лишават дружинката в Черноморец от законното им право на лов.

„Имаме съмнения, че голяма част от оградените с електропастири площи не отговарят на маркираните терени, предназначени за пасища“, казват от дружинката в Черноморец.

Стопаните пък твърдят, че може и да са залагани примамки, но не били срещу чакалите, които нападали кравите им. И отхвърлят твърденията, че в основата стои конфликта за неправомерните електронни пастири.

Аналогичен проблем има и в созополското село Зидарово. Там през последния месец десетки крави и телета са били нападнати от вълци. Стопаните се видели в чудо и започнали да слагат отрова, за да спрат настъплението на хищници. Изгубили възможността за лесна плячка след драстичния спад в популацията на диви прасета, заради африканската чума, и меката зима, която не им позволява бързо да ловят сърни и елени, вълци и чакали се насочили към домашните животни. Проблемът е изключително сериозен. Там минава черноморския път на прелетните птици Виа поника- всички тези, които прелитат от север на юг и обратно“, допълни Каравасилев. И обобщи: Решение на този проблем засега няма, ще чакаме природата сама да се намеси“, общи Невен Каравасилев.

От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите уточниха, че са информирани за случая, но той е в приоритетите на полицията и очакват становището от проверката на МВР.