Международна престъпна група за трафик на хероин беше разбита от властите у нас. Начална точка на трафика е Република Турция през България, евентуално през различни страни през Западна Европа, с крайна точка САЩ. Това каза по време на брифинг и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

"Извършвани са действия по разследването в изпълнение на молба за правна помощ от страна на Щатите, което значи, че там има образувано досъдебно производство отново за трафик на хероин. Изключително активни в разкриването на тази международна престъпна група, бяха правоохранителните органи на САЩ, които са компетентни в тази насока - ДЕА (Агенция за борба с наркотиците). Те си съструдничеха с ГДБОП по време на акцията.

Задържани са 6 лица, трима от тях са български граждани, двама са сръбски граждани, има едно лице с двойно граджанство, каза Маджарова.

Около 20 кг хероин е задържан, но не са готови още експертизите, допълни тя.

"Нов успех на Специализирана прокуратура и ГДБОП в борбата с наркоразпространението. Един огромен проблем за обществото ни и особено за младите хора. Партньорската работа очаквано дава отлични резултати". Това написа в официалния си профил в Туитър главният прокурор Иван Гешев във връзка с успешната акция.