Прокуратурата и МВР арестуваха трима пътни полицаи за взети от тях десетки подкупи в Русенско. Те са наблюдавани, следени и филмирани поне 5 месеца от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

Задържането е станало само преди ден, при последно вземане на подкуп на пътя Силистра-Русе в района на гр. Сливо поле. Там двама полицейски служители от РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе осъществявали пътен контрол. По време на проверката те установили нарушение от водач на автомобил на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), но вместо да му съставят акт и той да заплати глоба в полза на държавата, му поискали сумата от 30 лева, която задържали за себе си, разказва държавното обвинение в специално съобщение.

Непосредствено след получаване на поискания подкуп полицейските служители са задържани. При извършен на мястото личен обиск сумата е намерена в униформата на единия от тях, твърдят прокурорите.

След въпросното 5-месечно наблюдение е установено, че двамата пътни полицаи и трети техен колега са взимали множество подкупи. По образуваното дело са повдигнати обвинения на:
Б.Б., на 44 г., командир на отделение в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 12 подкупа.
Н.А., на 41 г., младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 5 подкупа.
Е.М,. на 41 г., младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 9 подкупа.
Тримата обвиняеми са задържани под стража с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Русе за срок до 72 часа и се намират в ареста в Русе.
В рамките на един ден - на 07.01.2021 г., са извършени общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в Русе и други населени места, както и лични обиски на лица. Разпитани са множество свидетели, включително пред съдия от Окръжен съд-Русе. Изготвени са експертизи и са приложени множество писмени доказателства към делото.
За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба - до 20 000 лева, лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.