Стотици полицаи кръстосват Виена, издирвайки извършителите на снощните атаки с участието на „ислямски терорист“, при които бяха убити петима души, включително един нападател. Ранените са 17, сред които полицай. Състоянието на 7 от тях е критично, предаде Ройтерс.

Властите съобщиха сутринта, че са убити трима цивилни – двама мъже и жена. По-късно обществената телевизия ОRFсъобщи, че е починала още една жена.

Застреляният нападател е 20-годишен, роден и израснал във Виена, от албански произход. Той бил известен на местните служби, тъй като бил сред 90-те ислямисти в Австрия, които искали да отидат в Сирия да се бият за „Ислямска държава“, съобщи в Тwitter редактор на австрийското сп. „Фалтер“, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Нападенията започнаха със стрелба малко след 20 ч. на оживена улица. На други пет места в централната зона на Виена е имало нападения, едно от тях е близо до главната синагога, друго - до операта. Полицията е застреляла един от нападателите.

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер окачестви застреляния като симпатизант на „Ислямска държава“.

„Вчера вечерта преживяхме нападение от най-малко един ислямистки терорист“, каза министърът на пресконференция тази сутрин.

Той добави, че най-малко един заподозрян все още се издирва. И прикани жителите на града да си останат у дома, ако е възможно, а ако не - да избягват центъра на града.

Директорът на службата за обществена сигурност Франц Руф съобщи на същата пресконференция, че се затягат граничните проверки и че са обособени пропускателни пунктове за проверка на автомобили във Виена, предаде Франс прес.

По-рано тази нощ и вътрешният министър, и канцлерът на Австрия Себастиан Курц нарекоха стрелбата във Виена терористичен акт.

„Ситуацията е много напрегната, особено в столицата Виена. Един от извършителите е убит, но останалите все още се издирват. Те са професионално подготвени и опасно въоръжени. Това определено е терористична атака!", каза канцлерът Курц.

Няколко жертви и много ранени – така Даниел Мелхер от спасителните екипи обобщи информацията пред агенция АПА. По негови данни в болници са настанени най-малко 15 ранени.

„Нападението не е приключило, провеждаме мащабна операция на специалните части. Смятаме, че нападателите са повече от един“, заяви вътрешният министър Нехамер.

Полицията съобщи, че единият от нападателите е убит, а втори – арестуван.

Министърът на вътрешните работи допълни, че нападателите са използвали автоматични оръжия на общо шест различни места.

Стрелбата е станала в оживения район на "Шведенплатц" в последната вечер на наложения днес вечерен час заради пандемията.

Според очевидци в центъра на Виена е имало много хора. Полицията е блокирала района. Всички са предупредени да не напускат домовете си. Да избягват центъра на Виена и градския транспорт, както и да не публикуват снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

Имаше предположения, че основна мишена на атаката е била централната синагога в австрийската столица. Тя е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти.

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото става въпрос за "отвратителна атака", извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Чешката полиция проверява коли, влизащи от съседната държава, като превантивна мярка.

Към момента няма данни за пострадали български граждани.

Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщават от външното ни министерство.