Биткойн фермата в Кюстендил откраднала ток за 2,5 милиона лева

img

На над 2,5 милиона лева е кражбата на електричество от разкритите две ферми за добив на криптовалута в Кюстендил. Това обявиха на съвместна пресконференция Филип Йорданов - заместник-директор на Дирекция "Експлоатация и поддръжка" на ЧЕЗ разпределение за Югозападна България, комисар Веско Рангачев - заместник-директор на ОДМВР в Кюстендил и административния ръководител на Районна прокуратура в града Иво Илиев, съобщи БТА.

Представители на ЧЕЗ и ОДМВР установиха в две производствени помещения в индустриалната част на града т. нар. ферми за генериране на криптовалута, снабдени с голямо количество техника. Установени на място са били двама души - на 31 и 38 години от София. Единият от двамата мъже има предходни осъждания, свързани с престъпления с платежни инструменти, каза прокурор Илиев и уточни, че и те са били извършени на територията на Кюстендил.
И в двете "ферми" е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, което е било извършено изключително професионално, каза Филип Йорданов. Той посочи, че по предварителни данни, открадната електроенергия е на стойност над 2,5 млн. лв., толкова, колкото е консумацията на електроенергия на Кюстендил за един месец през лятото. Според предварителните данни, тази електроенергия е била открадната в период от шест месеца за единия обект и три месеца за втория. "Това е най-мащабната кражба, която установяваме", каза още Йорданов.

Комисар Рангачев посочи, че полицията се е намесила, след като е било отказано съдействие на служителите на ЧЕЗ и те са поискали съдействие от областната дирекция на МВР, но задържаните тогава мъже не са оказали съпротива при задържането. Двамата вече са освободени, след като е изтекла 24-часовата мярка за задържане. Досъдебното производство срещу двамата е образувано за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и кражба на електроенергия.

По данни на прокуратурата, фермите са работили около година и половина. В момента помещенията са запечатани, а техниката в тях е под охрана, казаха още от прокуратурата.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”