Регистър на педофилите няма да има, но се обменяла информация

img

Има обмен на информация между България с останалите страни от Европа относно престъпленията срещу деца, но според Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие няма разписано изискване за създаването на отделен регистър на педофилите. Това стана ясно от писмен отговор на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на депутатски въпрос.

Към момента всяка отделна страна събира данни самоличността и генетичния профил на престъпниците, като те могат да бъдат споделяни.

Според Закона за МВР властите са длъжни да регистрират лица, които са обвинени в умишлени престъпления от общ характер. Сектор "ДНК анализи" на Института по криминалистика на МВР изгражда и поддържа националната база данни, в която влизат лицата с полицейска регистрация, тези с влязла в сила присъда от общ характер, както и тези с профили от следи, иззети при огледи на местопроизшествия.

В момента националната ДНК база данни позволява да бъдат селектирани лица по вид престъпление, включително и сексуални такива, което не налага създаването на отделен регистър на педофилите у нас.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас