Ретроспективната експозиция в памет на обичания Кръстьо Тодоров, който близки и колеги наричаха „Кеца“ ще бъде открита утре, 8 юни/събота/ , от 17.00 часа в галерия „Петко Задгорски“ в Бургас. Това е денят в който емблематичният майстор щеше да отбележи своята 65-годишнина, но за съжаление напусна нашия свят през 2022 година. И тъй като той спазваше традицията на рождения си ден да черпи ценители и приятели с изложба, неговите почитатели от цял свят събраха свои картини, за да му отдадат почит в една емоционална и въздействаща експозиция.

На пръв поглед с ясен и категоричен сюжет, картините на Кеца разкриват много пластове от живота на хората, а събрани тематично заедно, внушават много по-силно своите послания и въздействие.

Идеята да се съберат картините на художника в Бургас, където е и най-голямата му колекция, ще има своето естествено продължение в интересен каталог от изложбата.

В картините на Кеца пируват багрите. Неговите платна носят особена лиричност и романтика. Определян като майстор на гротеската, в годините на творческото израстване Кръстю Тодоров изгражда ясно разпознаваем стил, превръщайки се в един от емблематичните автори на града ни.
Морето е притегателната сила, която зарежда и вдъхновява автора!

Кръстьо Тодоров е художник с богата творческа биография.


Роден на 08. 06. 1959 г. в с. Трояново, Бургаско. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, 1974 - 1978 г. и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ (1985 г.) , след което се завръща в родния Бургас, където живее и работи до последно.