Държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на президента на Лили Иванова.

Това се случи след взривяващия й концерт в Народния театър, в който публиката почти през цялото време беше на крака и танцуваше и пееше заедно неуморимата попприма.

На 20 май, най-голямото име в българската поп музика излезе за втора поредна година на сцената на Народния театър. В залата присъстваха десетки представители на актьорската гилдия. По думите им текстовете на Лили звучат още по-силно, драматично и въздействащо от подиума на най-голямата ни сцена.

„Ненужен спомен почука на вратата. Той беше сянка от зима или лято, от календара лист, от вятъра отронен. Беше само ненужен спомен. Необяснимо, как внезапно се завръщат бледи сенки, които чакат в тишината да им отворя. Сега е късно, затова назад не гледам. Живея тук, сега“.

Думите са от най-новата песен на Лили Иванова, представена на първия ѝ за 2024 г. софийски концерт. „Ненужен спомен“ по музика на Ангел Дюлгеров и текст на Александър Петров беше една от изненадите на вечерта.

Двучасовият концерт започна с друга от новите песни на Лили – „Два белега“, по музика на Огнян Енев. и текст на Мартин Карбовски

Това и всяко следващо изпълнение публиката изпращаше със ставане на крака, дълги аплодисменти и викове „Браво, Лили!" и „Обичаме те“. Овациите бяха за „Чуй душата ми", „Студ“, „Сълза“, „Ако спра да обичам“, „Искам те“, „Животът“, „Покруса“, „Бурната река“, „Този свят е жена“, „Невероятно“.
„Мисля, че достатъчно дълго ви пях, сега не е лошо и вие да попеете, заедно с мен“, каза Лили и запя „Щурче“. Искам да ви кажа, че много не ви чух да пеете, каза след това тя: „На следващата песен смятам, че ще се развихрите, защо я знаете. И коя е тя? Детелини...“. Песента, която искаме сега да ви поднесем, я знаете до болка, искам да ви чуя, бяха думите ѝ преди „Ветрове“.

Кулминацията на вечерта беше 13-минутна версия на единствената „вечна“ песен в репертоара на Лили Иванова – Camino (Камино/Път) и „Присъда“, песента, с която завършва всеки един от концертите през последните години.

Португалската народна песен е единствената, която Лили Иванова не е спирала да пее от първия ѝ запис, още през 60-те години. Феноменалното представяне на живо и многобройните успешни аранжименти правят Camino най-обичаната и искана от феновете песен, и една от емблемите на Лили като певица. В последните десетина години Camino звучи с дълга интродукция, която дава възможност за представяне на музикантите от групата.

В понеделник вечер, Лили Иванова излезе на сцената с елегантен черен клин и блестящо бяло сако. След една от баладите тя захвърли сакото и с типичното си чувство за хумор заяви „Няма повече да се събличам“. Тя изказваше благодарност на почитателите си след всяка песен, както и на музикантите от Li Orchestra.

А залата изправена на крака пееше и танцуваше с любимата си певица.
"Зная, че досега не притежавахте само това отличие", обърна се към поп примата президентът Радев в края на концерта, връчвайки й почетния знак на държавния глава.
Той се обърна към премиера Главчев, към певците, артистите, десетките почитатели на Лили Иванова, които и тази вечер бяха част от нейното магическо присъствие на сцената.

"Уважаеми, г-н премиер, артисти, медии, всички ние сме фенове и почитатели на Лили Иванова, каза президентът и продължи:
Г-жо Иванова, връчвам Ви почетния знак на държавния глава като знак на вашата отдаденост към публиката. Само преди минути самите ние имахме щастието да се докоснем до Вашия талант.
Вие се превърнахме в един истински феномен, в символ на българския талант, сила и успех, символ на българския дух, неподвластен на времето!".

Видимо развълнуван от въздействието на Лили Иванова върху публиката държавният глава подчерта:
"В това динамично време, в което живеем, имаме една личност, която безспорно обединява всички българи и това сте Вие!Доказвате, че няма граници за Вашия талант!

Вярвам, че ще продължите да изправяте на крака всички поколения българи. Желая Ви да бъдете все така отдадена на изкуството и да продължавате да се радвате на обичта на всички българи!"

"Уважаеми приятели и гости, искам да Ви благодаря за уважението и за вниманието, което получих от Вас и от всички българи! Трогната съм!", каза от своя страна развълнувата Лили Иванова. И призна: "Както знаете, аз не мога да държа речи, аз мога само да пея", което бе достатъчно да получи аплаузите на публиката.