Културна перла в сърцето на Морската градина от Лили Иванова за Бургас - Това предложение внесе за разглеждане в Общинския съвет зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика Станимир Апостолов. И пред репортер на BurgasInfo анонсира новината в аванс - Фондация "Лили Иванова" има идея да изгради нов Културен център в града. Той ще се издига в сърцето на Морската градина. Желанието и на местната власт, е той да се превърне значима инвестиция в духовния капитал на място, където неотдавна функционираха бивша дискотека и мека на ориенталските ритми с балкански аранжимент.

Зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика- Станимир Апостолов предлага в докладната си до местния парламент да се промени предназначението на обекта и да се създаване камерна сцена за високо изкуство. Това е важно, включително и за да се възпитат идните поколения в обич към българската култура и изкуство, каза той за ΒurgasInfo.

Стопанин на постройките е „Благоустройствени строежи“, а миналата година Община Бургас предотстъпи една част за учебни бази на филиал на Софийския университет. А другата – Община Бургас има идея да предостави именно за изграждането на културен център.

„С нас се свърза екипът на фондация „Лили Иванова“. Желанието им е да направят модерна страда, която се вписва в градската среда и е съобразена с цялостния архитектурен облик на Морската градина. Мястото не е избрано случайно- в непосредствена близост до Летния театър. А цялостният проект е свързан със сантимента на примата към Бургас. За съжаление Летния театър в Слънчев бряг, където стотици са аплодирали примата на емблематичния фестивал „Златния орфей“ отдавна го няма. За нас е чест, че най-голямото име в българската популярна музика, чийто талант вдъхновява, цели поколения, е избра сега именно в Бургас“, заяви Станимир Апостолов.

Културният център ще се носи името „Saloon LI“. Според предварително зададените параметри, той ще е с площ около 60 кв. м с отворени обеми градина, който се слива с парковата среда. И ще даде сцена за изява на музиканти, художници, писатели, ще бъде център за творчески срещи, школи за деца и пр. Предвижда се да там да бъде изграден и музей на изкуството, в който да бъдат експонирани награди и лични вещи на големи български артисти, ще има и информационен център за популяризиране на всички културни събития, провеждани на територията на община Бургас.

Целта на фондацията, каза зам.-кметът на Бургас е да се реализира един привлекателен и модерен обект, изпълняваш специфични художествени и творчески функции, чрез който да популяризира българското изкуство, да стимулира развитието на млади таланти и да отдаде нужната почит на бележити творци.

Станимир Апостолов подчерта, че към настоящия момент обектът е неизползваем и се нуждае от сериозен ремонт. Средствата за това в размер на около половин милион лева ще бъдат вложени именно от фондация „Лили Иванова“. В докладната, той предлага Културният дом да бъде предоставен под наем за срок от 10 години. За да бъде съхранена българската културна съкровищница.