Екранизацията на историята за предателството и убийството на Георги Бенковски от „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов тръгва по кината в цялата страна с настъпването на 80-годишнината на режисьора си - проф. Георги Дюлгеров. Дни преди това бургазлии ще имат възможност да гледат филма "Записки по едно предателство" предпремиерно на 24 септември от 18.30 часа в Културен дом НХК.

Това е втори опит на известния български режисьор и преподавател - проф. Георги Дюлгеров, да заснеме историята на Бенковски от култовата книга на Захари Стоянов, „Записки по българските въстания“. Първият опит, озаглавен „Да отвориш рана“, пропада през 1975 г. само месец преди планираното начало на снимките поради идеологически съображения на тогавашния режим.

Оттогава у режисьора на символни за българското кино филми като „Авантаж“, „Буферна зона“ и „Мера според мера“ не спира да се развива идеята да отрази на кино така или иначе силно кинематографичната сцена с убийството на Георги Бенковски на моста. И в първата концепция на филма, и в сегашната ключов герой в повествованието е големият български актьор Ивайло Христов в ролята на Дядо Вълю, предателя на Бенковски.

В ролите на Захари Стоянов и Бенковски влизат младите актьори Иван Николов и Пламен Димов, самите те – приятели в живота. Дюлгеров използва тази динамика между двамата, за да ни покаже опитите на двама визионери да създадат Хвърковатата чета.

„На фона на тази мъжка дружба ме вълнуват силно темите за предателството и прошката, както и за свободата, като лично състояние на духа, незадължително свързано с това дали си роб, или не. Захари и Бенковски са вътрешно свободни хора, за които оковите на робството са непоносимо бреме. Дядо Вълю от своя страна си остава роб дори след като България се освобождава. С Ивайло Христов дълго беседвахме дали Захари Стоянов в крайна сметка прощава на предателя на своя приятел. Достигнахме до извода, че не е готов да му прости. Но го пожалва. Оставя го сам да се бори с позора от предателството си“ – казва проф. Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист на филма, който тази година получи и наградата за цялостно творчество на Съюза на филмовите дейци.

Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров.

„Записки по едно предателство“ ще бъде по кината от 29 септември.