Дни на индийската култура в България стартират от София, ще преминат през Велико Търново, Варна и Бургас, а финалът ще е в Пловдив. Те ще се провеат от 15 до 24 август. В Бургас събитието е на 18 август.

Специално за проявата от Индия пристигат две от най-известните и утвърдени изпълнителки на индийски класически танци – Лина Малакар Видж, една от примите на катхак, заедно с ръководената от нея танцова трупа в състав Сварнали Наг, Приянка Чаббра, Адрита Мукхерджи, Шарви Шарма и видната представителка на стила одиси – Шармила Мукерджи.

Организатори на Дните на индийската култура са Индийският съвет за културни връзки (Indian Council for Cultural Relations), посолството на Индия у нас, индологическата фондация „Изток-Запад“, асоциация „Индия“, с активното съдействие на общинските ръководства в градовете-домакини.

Съхранили вековните традиции на храмовата и дворцова култура на Индия, в наши дни катхак и одиси са сред най-популярните стилове на индийския класически танц, разказват организаторите.

КАТХАК – НОВО ЗВУКОВО ИЗМЕРЕНИЕ

Катхак е индийски класически танц, известен със стъпките и движенията с крака, в който звънчета на глезените на танцьорите разкриват едно ново звуково измерение и пренасят зрителя в завладяващия свят на мелодията, ритъма, хореографията и несравнимата грация на движенията на тялото. Танцьорката възпроизвежда визуално историята, която разказва танцът, използвайки движението на тялото и стъпалата си.

Индийският ударен инструмент табла указва основния ритъм и дава творчески внушения за това, което се случва на сцената. Танцьорката не само танцува на ритъма на табла, а също участва в създаването на таал (ритъма) чрез потропването си с крака, на които са закачени многобройни звънчета, като интерпретира и импровизира основния ритъм. Подобна звуково-визуална атракция е уникално преживяване, което може да се открие само в тази класическа форма.

ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИНДИЙСКИ КЛАСИЧЕСКИ ТАНЦЬОРКИ

Лина Малакар Видж, която представя катхак, е една от най-добрите изпълнителки в областта на индийския класически танц. Тя се изявява на сцената от около две десетилетия. След като е била въведена в катхак от своя гуру в Непал, търсенето на съвършенството отвежда Лина в Индия.

През годините изнася многобройни представления на престижни фестивали в Индия и извън страната – Близкия Изток, Шри Ланка, Испания, Бразилия, Непал, Лондон. Нейните изпълниния са част от програмата „Фестивал на Индия в чужбина“.

ОДИСИ – ЛИРИЧНОСТ, ЧУВСТВЕНОСТ И ЛЮБОВ

Одѝси е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете на Одиша, Източна Индия. Жените танцьорки, наречени махари, се молели на божеството на Одиша, бог Джаганнатх, чрез танц в храмовете. Този вид танц се отличава с лиричност, чувственост и акцент върху бхакти бхава (отношение на богоотдадена любов). Изпълнителите на танца одиси пресъздават митични истории за индуистки богове и духовни послания, като използват сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим. Танцът одиси е известен с уникалната си поза с три извивки, наречена трибханги.

Шармила Мукерджи от ранна възраст се посвещава на своята единствена страст ‒ танца. Тя започва да изучава одиси под ръководството на Гуру Келучаран Мохапатра. Впоследствие преподава одиси в Калкута, а през 2004 г. в Бангалор тя основава центъра за танц одиси, наречен „Сàнджали“, на който е артистичен директор и до днес. През 2016 г. тя е удостоена с престижните награди Махари и Калашрещха. Шармила е изнасяла представления на някои от най-престижните сцени в Индия, Фиджи, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, САЩ, Индонезия, Обединените арабски емирства, Тунис и Сейшелските острови.