Най-голямото събитие в календара на Регионален исторически музей – Бургас- Нощта на музеите ще е на 13 май.

Официалното откриване е от 18:00 ч. в зала „Трезор“ в Археологическия музей (бул. „Богориди“ 21), където ще бъде открита изложбата „Праисторически божества от Западния Понт“. Това е инициатива на Бургаския музей, съвместно с музеите в Балчик, Добрич, Варна, Провадия, музей „Старинен Несебър“, Поморие, Национален исторически музей, ОКИ „Музеен център“ – Созопол и музейната сбирка на Народно читалище „Атанас Манчев 1920 г.“ в гр. Каблешково. Ще бъдат представени 134 праисторически божества от глина, камък и кост, открити в 23 археологически обекта от Черноморието и неговия хинтерланд.

След 73 години във фонда на РИМ – Бургас, ще бъде изложен изключително красив и добре запазен римски железен сгъваем стол. Две апликации от медна сплав с формата на лъвска глава украсяват този интересен паметник. За да бъде представен в целия му блясък, столът бе почистен и консервиран от музейния реставратор Силвия Борисова. Тези столове обикновено достигат до нас след разкопаване на тракийски надгробни могили от римската епоха, от I–II в.

Програмата ще продължи в Историческия музей (ул. „Лермонтов“ 31), където в 18:30 часа за първи път ще бъде показана царска икона на Свети Димитър от фонда на музея. Иконата е реставрирана с обществени дарения и за пръв път ще бъде представена пред широката публика.

Ще бъде експонирана и изложбата „Българите – светци“, изготвена от РИМ – Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата. В нея ще намерите информация за всички българи, канонизирани за светци, от приемането на християнството от нашия народ до ХХ в.

За любителите на калиграфското изкуството пред „Стената на буквите“ в дворното пространство на Историческата експозиция сме подготвили демонстрация на калиграфска интерпретация на текст.

Пъстрият свят на българската шевица и богатството на националната ни носия ще се разгърнат пред посетителите в Етнографския музей (ул. „Славянска“ 69) – от 19:00 ч. започва Ревю на традиционни носии от Бургаския край. На 13 май 13 автентични носии ще облекат ентусиасти от Бургаския музей, ОП „Туризъм“ – Бургас и танцьори от Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежки културен център – Бургас.

В двора на Етнографския музей гостите ще се насладят и на изпълненията на Детски фолклорен танцов ансамбъл с художествен ръководител Димитър Гинов, а в Етно кухнята на музея ще станат свидетели на демонстрация на приготвяне на традиционна кулинарна рецепта – свински далаци по Жеравненски. Ще готви директорът на РИМ Бургас.

В Природонаучния музей (ул. „К. Фотинов“ 30) предтавя с постоянната експозиция, представяща гео-историческото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България. Разполага с уникалните колекции ”Магичният свят на камъка”, ”Флора и фауна на планината Странджа”, ”Птичи ресурси на бургаските влажни зони”, „Светът в зрънце пясък“.