Днес, 15 март, се навършват 150 години от рождението на големия капелмайстор на 24-и Черноморски пехотен полк Георги Шагунов. Името му се свързва с развитието на българската маршова песен и музикалния живот на Бургас и страната. Композитор, музикален педагог, един от първите български капелмайстори и водещ музикален деятели с изключителни заслуги за музикалния напредък на България, Шагунов е и почетен гражданин на Бургас.

За 50 години творческа дейност композиторът пише близо 2 000 произведения, сред които и Химн на Независимостта на България, оставяйки дълбоки следи в музикалната история на страната. За това и официалното честване на годишнината му ще бъде отбелязана на 22 септември, когато бургазлии ще честват и 115 години от Независимостта на България. Тогава ще бъдат чествани и 130 години от създаването на 24-и Черноморски пехотен полк, 150 години от рождението и 75 години от смъртта на капелмайстор Георги Шагунов. Специална изненада ще бъде подготвена от духовия оркестър на Бургас. Талантливите музиканти ще представят на живо някои от най-тържествените произведения на Шагунов, върху които работят в момента.

Георги Петров Шагунов е роден на 15 (28 по стар стил) март 1873 г. в Пловдив. Завършва Френския католически колеж „Св. Августин” (приемник на първото българско католическо училище „Свети Андрей”) в родния си град.

На 16 години Георги Шагунов заминава за Франция, където по настояване на родителите си е трябвало да завърши Лицея „Сен Жан” и след това да следва медицина. Той обаче се насочва към музиката. Завършва лицея и записва Лионската държавна консерватория. От 1889 година, в продължение на шест години, изучава валдхорна и корнет като солови инструменти при професорите Жорен и Брив, а също и теория на музиката и диригентство. Негов учител е проф. Луиджини. Преди още да завърши диригентския курс при проф. Еме Гро, е назначен за помощник- капелмайстор на Лионския градски духов оркестър при петия арондисман на Лион. Същевременно е преподавател в училището на кармите в същия град. Доброто образование дава добри резултати.

През 1895 г. се завръща в България и облича мундира на военен капелмайстор.

От 24 януари 1897 г. до пенсионирането си на 5 ноември 1930 г. е в Бургаския гарнизон - капелмайстор на духовата музика в 24-и Черноморски пехотен полк. Само за една година - през 1906-1907 г., е преместен в Неврокоп. В Балканската война участва като капелмайстор на 30-и Шейновски полк. След войната, поради разформироване на 24-и пехотен полк, две години учителства в Бургаската мъжка гимназия (20 ноември 1919 г. - 13 юни 1922 г.) и Бургаското музикално училище. Когато отново се формират военните музики, е назначен за капелмайстор на 39-а Солунска дружина при 24-и Черноморски пехотен полк. За отлична служба е награден с ордени и медали - Орден за заслуга на военна лента; орден „Св. Александър” с мечове отгоре -V-а степен (кавалерски); Кръст на независимост-та; Народен орган за гражданска заслуга; Медал за изкуство и култура, както и с два възпоменателни медала от войните. Шагунов е награден с ордена “Св. равно- апостоли Кирил и Методий”. Той е учреден по повод обявената на 22 септември 1908 година независимост на България. По статут броят на живите българи, наградени с него, не бива да надхвърля 15.

Георги Шагунов е член на Съюза на професионалните музиканти в България. Колегите му са запазили спомени, в които го описват като един от най-силните корнетисти-флигорнисти в България, майстор на тройното и двойно стакато, което музикантите наричат “фалшив език”. Част от партитурите на негови музикални произведения са на разположение в Окръжен държавен архив-Бургас. От тях се вижда, че той е откликвал като композитор на всички важни обществени събития - Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на Независимостта на България, Балканската война, Сталинградската битка, Дравската епопея.

Шагунов развива и активна гражданска дейност. Почетен член е на Бургаския народен хор „Черноморец”; почетен председател на Ловно дружество, Дружество „Юнак” и Въздържателно дружество.

Георги Шагунов умира на 10 ноември 1948 г. в Бургас на 75-годишна възраст.

Община Бургас го обявява посмъртно за Почетен гражданин.