21-вото издание на “София филм фест на брега” ще стартира с прожекция на българския филм “Изкуството да падаш”. Филмът ще бъде показан веднага след официалната церемония по откриване на фестивала на 30 март от 19 часа в Културен дом НХК, Бургас.

108-минутният филм е игралният дебют на режисьора Орлин Милчев. Сценаристи са Неда Филчева и Марин Дамянов, оператор е Емил Христов. В главните роли ще видим Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Светлана Янчева и др.

Филмът бе представен в официалния конкурс U18 Youth Film на 32-рия МФФ в Котбус и в селекцията Cinema of the World на 21-вия МФФ в Дака, а на 40-ия фестивал на българското игрално кино “Златна роза” спечели Наградата за дебют в пълнометражното игрално кино.

Историята проследява еволюцията на сдържаната, но чувствителна 17-годишна Бори, която живее само с майка си и дядо си. Израснала без баща, Бори не се огъва пред униженията на момчетата. Артистичната ѝ, но лабилна майка не ѝ дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният ѝ дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си. Деликатна, но устойчива, Бори недвусмислено внушава крехката ранимост на търсещите себе си млади хора, както и съкровените им мечти.

Орлин Милчев е роден през 1987 г. в София. Завършва НАТФИЗ през 2016 г., а през 2017 г. – майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с късометражния филм “Добри”, селектиран в конкурса Jameson на София Филм Фест, Естетика ФФ и ФФ ВГИК Москва. На фестивала „Ранно пиле“ е обявен за най-добър български късометражен филм.

21-вото издание на “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас и ще продължи до 7-ми април 2023 г.