По повод Деня на народните будители Община Бургас ще подари на всички училища и детски градини музикална школа, която съдържа разписани ноти и текст на 12-те песни, участвали в проекта „Незабрава“ – 90 години от рождението на Тончо Русев“.

Освен нотите и стиховете на произведенията, към всяка една от школите има и два броя дискове, които съдържат песните и техните инструментали. Книжките и дисковете са направени така, че всяка една от песните да може да бъде разучавана в часовете по музика в училище. Целта на инициативата е приемственост и предаване на хубавата българска музика през поколенията.

Припомняме ви, че все още може да бъдат разгледани и двете изложби, част от събитията, посветени на честванията по повод годишнината от рождението на Точно Русев.

Всеки ден от 09:00 до 21:00ч., във фоайето на Културен дом НХК може да видите експозиция с вещите на големия български музикант Тончо Русев. Част от нея са лични вещи на композитора, пишещата му машина, тромпета му, пианото, което семейството дари на Бургас. Посетителите имат възможността да разгледат и част от личната колекция от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голяма част от експозицията, подредена във фоайето на НХК, заемат и наградите на Точно Русев – от „Златния Орфей“, наградата от Токио, държавни и военни отличия и още десетки статуетки и призове.

На площад „Тройката“ е разположена и изложба от снимки, показващи различни периоди от живота на композитора. Връчването на награди и отличия, запечатани спомени с колеги и приятели, работни посещения в страната и чужбина са само част от интересните моменти, които могат да се проследят на специално изготвените пана.

Проектът „Незабрава“ – 90 години от рождението на Тончо Русев“ се реализира от Община Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с БНТ и благодарение на изключителната подкрепа на Елена Русева - съпруга на Точно Русев, Албена Русева – дъщеря, и Елена Хаджистоянова - внучка.