Поети, писатели, литературни критици, музиканти от цял свят се включиха в шестото издание на престижния литературен фестивал "Инджия Про Поет". Литературният форум се проведе в дните от 8 до 13 септември в Сърбия. В него България бе представена от бургаската поетеса Наталия Недялкова. В предишните издания на „Инджия Про Поет“ се включиха поетесите Роза Боянова и Елка Стоянова, отново от бургаската литературна школа.

Стартът на феста, който приятно впечатли с перфектна организация и гостоприемството на домакините, бе даден с литературно четене на лятната сцена на културния център "Къщата на Войнович" в живописния град Инджия.

Събитието се проведе под патронажа на Община Инджия, а организатори са сдружение "Мой Срем" от Крчедин, Културният център Инджия и библиотека "Джордже Натошевич" с подкрепата на издателските къщи "Арте" и "Книжевни еснаф" от Белград. Директор е известният сръбски творец и общественик Миодраг Якшич. Преди време Миодраг Якшич бе участник в бургаския литературен фест „Майски срещи на славянските творци „Свято Слово“ и разказа на участниците във фестивала за прекрасните си впечатления от Бургас и бургаска писателска общност.

В тазгодишното издание участваха знакови творци от Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Албания, Гърция, Турция, Испания, Италия, Русия, Канада, САЩ и Индия. Наред с Инджия, четенията преминаха и в едно от култовите културни средища в Белград – къщата-музей на известния сръбски поет и художник Джура Якшич, а също така и на сцената на живописното Келтско селище – една от големите туристически атракции в Сърбия. Литераторите направиха и посещения в няколко училища, където говориха за поезия и белетристика с ученици.

Творбите на участниците на родния им език и в превод на английски и сръбски са включени в алманах, който бе издаден в навечерието на фестивала и представен по време на литературните четения. Фестивалът бе широко отразен както от медиите в Сърбия, така и извън границите й. По време на фестивалните прояви бяха обсъдени редица съвместни проекти между Бургаска писателска общност и сродни творчески организации в страните-участници във „Инджия Про Поет“.