Експозиция с лични вещи на големия български музикант Тончо Русев ще бъде открита от 11. 00 часа на 1 септември, съобщиха от пресслужбата на Общината. Във фоайето на Културен дом НХК гостите ще имат възможност да видят пишещата му машина, тромпетът и пианото му, което семейството дари на Бургас.

Посетителите на експозицията ще имат възможността да разгледат част от личната колекция от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Важна част в изложбата ще заемат наградите на Точно Русев – от "Златния Орфей", наградата от Токио, държавни и военни отличия и още десетки статуетки и призове.

В същия ден, на площад „Тройката“, ще бъде представена изложба от снимки от различни периоди в живота на композитора. Връчването на награди и отличия, запечатани спомени с колеги и приятели, работни посещения в страната и чужбина, са само част от интересните моменти, които ще могат да се проследят на специално изготвените пана.

Всички вещи, снимки, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от семейството на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева /съпруга на Точно Русев/, Албена Русева /дъщеря/ и Елена Хаджистоянова /внучка/ в Бургас, специално за „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите посветени на честването, пристигнаха всички грижливо събирани и пазени предмети и фотографии, част от живота на големия композитор. Въпреки голямото желание на семейството да присъства лично на откриването на изложбите, това няма да може да се случи, а причината е изключително щастлив повод. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прекрасна дъщеричка, която е кръстена на своя прадядо – Антония.

По повод честванията на „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев, зрителите ще могат да гледат музикално-документалния филм „Пътуване с песента“, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зала „Тончо Русев“, културен дом НХК.

Концерта със златните хитове на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния театър също при вход свободен.

На сцената ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на "Фортисимо", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включваща постоянна експозиция в културен дом НХК, изложбата на пл. „Тройката“, концертът в Летния театър, ще завърши с изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища на 1 ноември - Ден на народните будители.

Проектът „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев се реализира от Община Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата.