"Големи късметлии сте, че можете да видите шедьоврите на големия майстор Георги Баев, защото не ги предоставяме на всеки град". С тези думи зам.-кметът по „Култура, туризъм и спорт” към Община Бургас Диана Саватева се обърна към пловдивската публика. Тя заедно със своя колега – заместник-кмета на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов откриха впечатляваща изложба на еблематичния български художник – бургазлията Георги Баев (1924 – 2007).

Тази изложба в галерия „Капана“ е може би най-пълното представяне на Баев, подчерта при откриването Красимир Линков – директор на Градска художествена галеря- Пловдив, която е домакин на събитието. В нея са представени 63 творби – живопис и графика от най-ранните му рисунки от 1957 г. до неговите зрели живописни платна от 80-те. Георги Баев заедно с пловдивски и няколко други художници от това поколение „имаха доблестта и самочувствието да надхвърлят разрешеното в изкуството от тогавашната власт и с решителни крачки дадоха посоката на българското изкуство, в която то се развива и днес“ – обобщи Красимир Линков.

За големия живописец, известен и с непокорния си дух, говори и Георги Динев – директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. И въпреки че повечето картини са от нейните фондове, Динев призна, че като ги вижда подредени по нов начин в прекрасното пространство на „Капана“, придобива различна представа за художника.

Изложбата е стъпка от реализацията на подписаното двустранно споразумение за партньорство в сферата на културата и туризма между Пловдив и Бургас. В хода на изпъленението му в Културен център „Морско казино“ в Бургас в момента гостуват с изложби две пловдивски институции: Градска художестевна галерия-Пловдив с френски гравюри от своя фонд и Регионалният историчеки музей с фотоизложба за Първото българско изложение (1892).

На взаимодействието между Пловдив и Бургас като градове, изповядващи общи ценности, акцентира пловдивският заместник-кмет Пламен Панов. Той посочи, че след това силно начало с гостуващите изложби предстоят още много интересни прояви в двете общини.

Куратор на експозицията е Кольо Кехайов, приятел на Георги Баев, а тя може да бъде разгледана до 29 юни.